”Jag är lycklig igen och det känns härligt”

Foto: Karin Törnblom, IBL

Svensk Damtidning 161221

Av: ÅSA BÖNNELYCHE

AKTUELL PÅ SCEN

Efter några mörka år trivs sångaren Anders Ekborg med livet igen. Kärleken till sambon Lisa har ett honom ny kraft och tillsammans med henne har han laddat batterierna med sol och golf inför sin uppskattade julturné. Och så har han tagit till sitt hemliga knep för att få till sin sammetslena stämma…

Anders Ekborg är nu aktuell med sin julkonsert ”En stilla jul”, en känslosam och högkvalitativ konsert som har fyllt kyrkor, teatrar och konserthus under flera år och förmedlar det som många förknippar med en äkta och traditionell högtid.

Anders delar i år scen med den klassiske stjärngitarristen Bengt Magnusson, kompositören Stefan Nilsson på piano samt cellisten Kristin Malmborg. Det har blivit tradition för honom att åka land och rike runt och sprida stämning och skönsång.

Anders Ekborg har länge trollbundit oss med sin sammetslena stämma. Nu avslöjar han knepet bakom rösten:

– Mina vänner och kolleger brukar undra vad det är som doftar så mycket jul. Det är ju bara min ”röstmedicin”. Jag suger på kryddnejlikor!

Julen har alltid varit viktig. Han var nio år gammal när pappan, skådespelaren Lars Ekborg, gick bort, en stor sorg för ett barn naturligtvis. Men jularna minns Anders som lustfyllda och erinrar sig den förväntan och glädje som hörde barndomen till vid jul.

– Ingenting fick göras i förväg utan vi gick upp fem på morgonen på julaftonsmorgonen för att pynta granen. Det tog ju sin tid. Sen skulle maten lagas.

Passionen för kokkonsten har ökat med åren. Hemma i Nackavillan laddar Ekborg med egenhändigt inlagd sill, gravad lax och han gräddar bröd i den italienska vedugnen på takets pergola.

– Jag är en matälskare och lagar nästan alltid mat utan kokbok, säger han, och det är lätt att föreställa sig hur han donar bland kastrullerna, snabbt vispar en sås, flinkt hackar grönsaker och samtidigt sjunger en aria eller två.

På självaste julafton är det inte bara de röststärkande kryddnejlikorna som doftar. Den vällagade maten sprider trivsel i hela huset, som han delar med sambon Lisa Lind.

De två är numera ett etablerat par. Lisa och hennes nioåriga dotter har flyttat in i den charmiga
villan, det hus Anders ägnat så mycket kärlek och kraft. När denne allkonstnär inte stått på scenen har han ritat och renoverat huset med lite hjälp på traven förstås. Han är händig som få.

– Jag har varit med och rivit alla innerväggar, lyft takhöjden, slagit upp altandörrar och bytt
ut fönstren till gammal stil. Jag har målat om hela huset på både in- och utsidan, byggt till en övervåning och snickrat en glasveranda och ett trädäck. Det har varit ovärderligt för mig att
jobba ihop med professionella snickare, de hade sin bas i Järna och var vana vid att bygga lite okonventionellt. Huset blir egentligen aldrig färdigt, det finns ju alltid mycket att göra. Lite liv och rörelse är trevligt.

En tid blev det ganska tomt hemmavid. Anders Ekborgs exfru, skådespelaren Lia Boysen, flyttade till stan efter skilsmässan 2012 och döttrarna Channa och Dina är stora nu och kommer
och går lite som de vill. Det var en tuff tid också när hans mor, Maud Ekborg insjuknade i alzheimer.

– Min mamma gick bort i sjukdomen för ett år sedan. Det blev långdraget, hon var sjuk i över tio år. Jag märkte att allt inte stod rätt till när vi var och handlade. Mamma hade precis plockat ned mjölk i kundvagnen. Strax därpå sa hon att hon måste köpa mjölk också. Det är en jobbig sjukdom och man vill först inte inse att något är fel. Mamma var pigg och skrattade mycket. Hon bodde flera år i Portugal med sin sambo. När hon blev sjuk bodde hon med min syster som tog hand om henne.

Kärleken till Lisa Lind har stärkt honom och allt känns så mycket lättare.

– Jag är lycklig igen och det känns härligt.

Inför turnén har paret haft ett par lediga dagar i Spanien och bytte mörker och snöyra mot ett soligt Marbella, spelade golf och kopplade av i värmen. Anders Ekborg är en duktig golfspelare och har imponerande fyra i handicap. Han trivs bland välklippta greener och utslagsplatser med vidunderlig vy. Det är kul, tycker han, att Lisa också har bollsinne och delar hans passion för sporten. Numera arbetar de också ihop.

– Lisa var vd för Nösund Havshotell på Orust och jag var där i samband med min turné. Det var där vi träffades. Nu hjälper hon mig med bokningar och annat.

Efter julkonserten är det dags igen för semester. Då åker paret bort igen till sydligare breddgrader och laddar batterierna. Och självklart följer golfbagarna med, men de stärkande kryddnejlikorna får stanna hemma tills det är dags för Anders Ekborg att spela in sin nya skiva ”Klassiker” i Jönköping.

– Det ser jag fram emot. Det blir både opera, Frank Sinatra och lite pop blandat. Jag sjunger med en orkester och det blir både bild och ljud för att visa att det går att göra musik utan efterhandskonstruktioner, säger Anders Ekborg, med ett leende.

Tillbaka