Chess behöver nytt schackspel

Freddie och Anatolij spelar schack.

Foto och © Sinne & Scen, Johanna Ericsson

Sydsvenskan 2022-07-02

Av: GÖRAN HOLMQUIST

MUSIKAL
Chess
Av: Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Tim Rice.
Regi: Sven S Holm.
Koreografi: Melker Sörensen.
Kapellmästare: Thomas Bay.
I rollerna: Gunilla Backman, Anders Ekborg, Karoline Dons, Loa Falkman, Gert Fylking och Johan Hwatz.
Helsingborg Arena 30/6.


Efter alla turer med lika många rockader som i ett taktiskt parti schack, och lika mycket dramatik i kulisserna som på scenen, blev det äntligen premiär. Chess på svenska ges nio gånger på Helsingborg Arena (…)

Men hantverket flöt friktionsfritt. Av personliga och logistiska problem märks ingenting. Det är proffsigt och i flera fall har ensemblen stor erfarenhet från tidigare uppsättningar. 

När Chess 2015 gavs här i konsertversion medverkade hundra musiker och sångare. Det är färre den här gången. Men den tajta orkestern och kören samt dansarna bidrog med varierande rytmer och tempon; dovt, dramatiskt, sorgset längtansfullt, uppsluppet backanaliskt.

Då var rekvisitan spartanskt med något som liknade remsor av staniolpapper. Nu projicerades en magisk bildfantasi på en stor backdrop, där det slösades med ljus och bild. Sångarna briljerade (…)

Snabbinhoppade Anders Ekborg som ryssen Anatolij (han var Freddie vid det svenska uruppförandet 2002) fick kvällens största jubel i bravurnumret I mitt hjärtas land (Anthem). Snabbinkallade Johan Hwatz övertygade som amerikanen. Gunilla Backman (Florence även 2015) hade en känslofylld stämma. Karoline Dons (Svetlana) fraserade så att varje stavelse hördes. Ljuset var klart och balanserat.

Slutspelet möttes av publikens stående bifall. Gott så! (…)

(Hela recensionen återges inte av upphovsrättsliga skäl)

Tillbaka