Önskekonsert 2015 – Norrköping, 151107

Av: Maria Nehro

Önskekonsert 2015

Foto och © Maria Nehro

Det kom väldigt hastigt på, plötsligt var jag på väg till SON:s (Symfoniorkestern i Norrköpings) Önskekonsert 2015 i Louis De Geer! Som tur var började konserten redan kl 15.00, så jag kunde ta tåget fram och tillbaka över dagen.

Mulet och ruggigt var det, men jag kom fram i god tid och hann med ett glas vin innan jag intog min plats på rad 18.
Blev rädd att jag varken skulle se så värst bra eller ha möjlighet att fotografera, men där bedrog jag mig!  De Geerhallen är en i högsta grad modern konsertarena, och nivåskillnaden mellan bänkraderna föredömlig.

Bland det första som slog mig var vilken stor orkester SON är, de fyllde med lätthet upp hela scenen! Kvällens dirigent; Christoffer Nobin, såg väldigt ung ut, men skötte sitt uppdrag med den äran. Då han presenterade sig fick vi bl.a. höra att han älskade Björn & Benny, och att musik av dem hade framförts vid hans eget bröllop.

Konferencier skulle Sandra Wall vara, men när hon gjorde entré på scenen inför den första programpunkten förklarade hon att hon drabbats av en gruvlig förkylning, vilket även hördes på hennes röst, så SON:s Richad Michelin ersatte henne under resten av evenemanget. Önskekonserten är ett nygammalt samarrangemang med Norrköping Tidningar (NT) där tidningens läsare har möjlighet att skicka in önskemål både om vilka artister de vill lyssna till och vad som skall framföras. Senast ett sådant konsertsamarbete genomfördes var år 2008.

Förutom Anders var sopranen Susanna Andersson solist, liksom Lars Paulsson på klarinett. Vad jag anser om Anders kanske jag inte närmare behöver gå in på, men även Susannas gudomligt vackra operaröst imponerade, och det här programmet fick vi lyssna till under eftermiddagen:

Star Wars suite
John Williams

Where I want to be (Chess) – Anders Ekborg
Benny Andersson, Björn Ulvaeus
Arr: Anders Eljas

Ungersk dans nr 5
Johannes Brahms

Oh, mio babbino caro (Gianni Schicchi)
Giacomo Puccini

Hebriderna, knsertuvertyr
Felix Mendelssohn–Bartholdy

Klarinettkonsert, sats nr 2 Adagio
Wolfgang Amadeus Mozart

This is the moment (Jekyll and Hyde) – Anders Ekborg
Frank Wildhorn

Wilhelm Tell, uvertyr
Gioacchino Rossini

Sabeldans ur Gajane
Aram Chatjaturjan

Gabriellas sång (Så som i himmelen) – Anders Ekborg
Stefan Nilsson

Romans ur Pastoralsvit
Lars-Erik Larsson

Glitter and be gay (Candide)
Leonard Bernstein

Beatles overture
John Lennon, Paul McCartney, K J Ankarblom

You and I (Chess) – Anders Ekborg & Susanna Andersson
Benny Andersson, Björn Ulvaeus

Anthem (Chess) – Anders Ekborg
Benny Andersson, Björn Ulvaeus

Bolero
Maurice Ravel

Härliga IFK (extranummer)

Time to say good bye – Anders Ekborg & Susanna Andersson (extranummer)
Francesco Sartori, Lucio Quarantotto

Den engelsk-italienska duetten med Anders och Susanna tror jag fick de flestas hjärtan att smälta i den välfyllda salongen! Möjligen var tempot lite för lågt i orkesterns eget slutnummer, till skillnad från inledningens mäktiga och effektfulla Star Wars suite.

Att höra Anders sjunga This is the moment var en höjdpunkt, minns inte när jag hörde honom framföra någonting ur Jekyll and Hyde senast! Även den rådande flyktingsituationen kom på tal, då han introducerade Anthem, som ju handlar om en man som tagit det svåra beslutet att lämna sitt älskade hemland, men som i hjärtat aldrig förmår lämna det.

De dubbla stående ovationerna var i högsta grad välförtjänta, och så snart sluttonerna ljudit skyndade jag i all hast mot järnvägsstationen för att hinna med tåget hem. Eller “skyndade” kanske inte är rätta ordet, snarare svävade jag fram, både för att jag hade galet bråttom, och för att italienska duetter är det absolut bästa – och mest romantiska – jag vet!

Se några bilder ifrån konserten här!

Tillbaka