Jonseredsstiftelsens dag – Jonsered, 140827

Av: Maria Nehro

Jonsered 140827

Foto och © Maria Nehro

Det var solig och skön onsdagseftermiddag då jag klev av pendeltåget i idylliska Jonsered, strax utanför Göteborg. Den bristfälliga skyltningen tvingade mig att fråga efter vägen, men efter 20 minuters promenad hade jag nått fram till målet; Jonsereds Herrgård, uppförd under senare delen av 1800-talet, numera en mötesplats för Göteborgs universitet.

Herrgården ligger vackert belägen med en hänförande utsikt över sjön Aspen. Byggnaden är öppen för allmänheten, och en bit in i trädgården finns den lilla scen där konserten skulle äga rum, för att högtidlighålla Jonseredsstiftelsens dag.

En dryg timme tidig slog jag mig ned på herrgårdsverandan en stund, och betraktade förberedelserna vid scenen på avstånd. Jag noterade att inga bänkar fanns framställda, men tog för givet att dessa skulle komma på plats senare. Inte förrän folk började slå sig ner på filtar och enstaka medhavda stolar insåg jag att publiken faktiskt förväntades sitta på marken. Som tur var sken solen så jag kunde använda min jacka att sitta på, och efter en stund infann sig en god vän med sitt sällskap, som upplät plats åt mig på den medhavda picknickfilten. Ovanför oss i slänten upp mot herrgården var det nu många som slagit sig ner på samma sätt; människor i de mest skiftande åldrar, allt från småbarn med föräldrar till vår äldre generation.

Halv sex intog Jonsereds Musikkår scenen och framförde två egna nummer innan gästartisten gjorde entré. Så här såg det relativt korta konsertprogrammet ut:

Looking good – instrumental

You make me feel so young – instrumental

I´ve got you under my skin – Anders Ekborg

How do you keep the music playing – Anders Ekborg

Soul Bosanova – instrumental

Guldet blev till sand – Anders Ekborg

I get a kick of you – Anders Ekborg

For once in my life – instrumental

Musik ska byggas utav toner – instrumental

Bring him home – Anders Ekborg

Sway – instrumental

Anthem – Anders Ekborg  

Anders gav ett både uppklätt och ledigt intryck i svart kostym med öppen kavaj och vit uppknäppt skjorta. Orkestermedlemmarnas färgsättning gick i blått och grått.

Jonsereds Musikkår har funnits sedan mitten av 1800-talet och uppges bestå av ett drygt 30-tal medlemmar. Drygt hälften av dessa var på plats denna dag, och så många fler hade knappast rymts på den lilla herrgårdscenen. Det mesta vi fick höra lät mycket bra, men någon gång emellanåt upplevde jag det som att musiken “försvann” lite grand, och inte riktigt räckte till för att matcha Anders kraftfulla stämma!

Redan under midsommarkonserten i Oslo tidigare i sommar framförde Anders Guldet blev till sand; rollkaraktären Roberts paradnummer ifrån Kristina från Duvemåla. Nu fick även Jonseredspubliken tillfälle att höra den, och jag hoppas att den kommer att finnas kvar i Anders repertoar för lång tid framöver! Ytterligare tre låtar har jag sällan eller aldrig hört honom sjunga tidigare, så trots att konserten inte var så lång blev utdelningen i det avseendet ovanligt god!

Efter konsertens slut packade vi ihop våra grejor och jag fick skjuts till tåget, för återfärd till Göteborg. En annorlunda och speciell konsert som jag kommer att bära med mig länge!

Tillbaka