Bråda dagar för Anders Ekborg

Jönköpings-Posten 071001

Av: Frida Eriksson

Anders Ekborgär aktuell i dubbel bemärkelse. I november kommer han till Jönköping med föreställningen Queen – Another Kind of Magic och i december med julshowen The Christmas Show. Men redan i förra veckan var han på besök i stan för att träffa JP. – Det blir inte mycket ledigt under hösten. Men jag försöker dela upp det mellan sång och skådespeleri. Förra halvåret filmade jag bara, och nu gör jag musik, berättar han. Att ständigt hoppa in i nya projekt och resa runt bland olika scener kan verka ansträngande. Men Anders klagar inte. – Det är klart man blir trött, men det är inte mycket som är jobbigare än Kristina från Duvemåla. Man får kämpa på, säger han.

Den snart 47-årige Ekborg är uppvuxen i en skådespelarfamilj. Men det var inte alltid självklart att han själv skulle ge sig in i branschen. Han hoppade av gymnasiet för att arbeta i blomsterhandel och växthus, som resemontör och flyttkarl. Men när han var 22 blev han övertalad av sin skådespelande storebror, Dan Ekborg, att testa skådespelaryrket. Anders utbildade sig vid Teater och Operahögskolan i Göteborg och sedan dess har han spelat huvudrollen i otaliga musikaler, teateruppsättningar, filmer och tv-serier. Efter det stora genombrottet 1995 i rollen som Karl-Oskar i Kristina från Duvemåla har det rullat på konstant. Hur orkar du med tempot? – Jag laddar batterierna genom att bada badkar i timmar. Jag har som krav att det finns badkar på de hotell jag bor på. När jag är hemma snickrar jag och lagar mat, säger han.

Anders Ekborg ger ett lugnt och samlat intryck. Men när han berättar om hur folk fotar och filmar honom privat får han något mörkt i blicken. – På ett tåg var det två tjejer som filmade mig med sina kameramobiler helt ogenerat. Och efter en middag i Helsingborg i somras blev jag fotad på vägen hem. Man har tappat respekten för folks revir. Det är obehagligt.
Men det är väl den här nya Idol-skiten som gör att man ser ner på folk i yrket, säger han. Anders menar att det tar ett bra tag att lära sig behärska artistyrket. Så hemma hos familjen Ekborg är det bannlyst att titta på Idol.
– Det är hemskt, en freakshow som förstör deltagarnas liv. Det är mobbing-tv med en inkompetent jury, säger han. Det ska vara äkta för att Anders Ekborg ska gilla det. Så han bestämde sig för att göra det själv.

Förra året gav han ut sin första och helt egenproducerade soloplatta, betitlad just Äkta Vara. Skivan är både en cd och dvd med liveinspelade låtar och novellfilmer. – Inget är fejkat. Jag ville spela in live i olika miljöer för att få en äkta känsla. Då kunde jag lika gärna filma det också. En låt spelades in på ett tåg mellan Stockholm och Växsjö, berättar han. Han beskriver sin egen musik som kraftfull men ändå känslig. Det är mycket passion, och vill man få ett grepp om hur den privata Anders Ekborg är gör man kanske bäst i att köpa plattan hellre än att smygfilma honom. För han berättar själv att han är nära ett nervöst sammanbrott. – Det är lite ostrukturerat just nu. Men snart åker jag till England för att börja repetera Queen – Another Kind of Magic, så nu är det det som gäller. Han tycker bara att det känns lite läskigt att hinna lära sig låtarna. Inför många av de stora konserterna har man bara några dagar på sig att repetera innan det är dags för show. – Nu har vi elva dagar på oss och alla har fått låtarna innan. Men ibland börjar man samma dag som showen ska vara. Innan min första stora arenakonsert visste jag inte vad jag hette, säger han. Det har hänt flera gånger att han glömt texten, men det är inte alltid det märks. Den senaste stora tabben gjorde han i somras på en konsert i Danmark. – Det var en Andrew Lloyd Webber-konsert och jag skulle sjunga Fantomen på Operan. Det satt 15 000 i publiken och jag fick improvisera en hel vers. Men ingen märkte det eller sa något efteråt. Fast själv blir man helt förstörd, det är en nära döden upplevelse. Man skulle kunna tro att över 20 år på scenen skulle ha trollat bort all nervositet. Men icke. – Det finns nästan inga artister jag känner som inte skulle ge en miljon för att slippa gå upp på scenen. Det är så mycket adrenalin, man är helt förvirrad. Oj, men känns det aldrig bra? – Det är sällan man njuter av att vara på scen, det kommer först efteråt. Det är som att hoppa fallskärm eller flyga ett jetplan. Man måste vara uppe i det, vara fullt fokuserad och ge.

Men det är inte så att han inte ser fram emot sina olika projekt. Tvärtom. När julshowen tillsammans med Christer Sjögren, Di Leva, Sarah Dawn Finer och Shirley Clamp kommer på tal lyser Anders Ekborg upp i ögonen. – Det blir otroligt kul och bjussigt. Jag blev själv chockad när jag såg blandningen av artister. Vi har olika publik och olika bakgrund, det blir gränsöverskridande, säger han.

Parallellt med Queen – Another Kind of Magic och The Christmas Show drar nästa stora projekt igång. Anders Ekborg har fått en av rollerna i en nyskriven engelsk musikal, London – The Musical. Förberedelserna börjar i november, och premiären är planerad till i februari i Stockholm.
Men en sak i taget. Först ska han till Jönköping två gånger om. Den 10 november kan du se och se och höra honom sjunga Queens gamla hits, och den 8 december levererar han jullåtar. Båda konserterna framförs i Kinnarps arena.

Tillbaka