Veterankonsert, Berwaldhallen – Stockholm, 140529

Veterankonsert 140529. Foto och © Maria Nehro

Foto och © Maria Nehro

Då vi samlades i Berwaldhallens foajé i torsdags kväll var det för andra gången under maj månad, i spänd förväntan på att få höra Anders sjunga! Denna kväll i Veterankonsert – Blå baskrarna genom 50 år, en musikalisk exposé, med Arméns Musikkår och under ledning av Mats Janhagen. Medverkade gjorde även solisten Elin Bemark, Robert Wallgren på säckpipa, Helene Stureborgs Kammarkör & klass N2a från Stockholms Musikgymnasium. Konferencier var Stefan Sauk. Konserten var en musikalisk hyllning till Sveriges veteraner, för det arbete de bedrivit för fred och säkerhet runt om i världen, och avslutade de aktiviteter som ägt rum under Veteranernas Dag.

Arméns Musikkår, som är Försvarsmaktens största professionella orkester, bar Göta Livgardes uniform, modell 1886. Anders bar svart kostym och vit skjorta medan Elin Bemark framträdde i naturvit sidenblank klänning, med en anstrykning av guld, och svart skärp i midjan. Den kamouflageklädde Stefan Sauk gjorde en förtjänstfull insats som konferencier. Med en blandning av humor och allvarsam respekt lotsade han publiken genom de musiknummer som framfördes under kvällen.

Konserten började kl 18.30 och efter introduktion av Sveriges ÖB Sverker Göranson, vid vars entré hela publiken reste sig upp, bjöds vi på följande program:

Under fredsfanan
Musik: Sam Rydberg
Bearb: Helge S. Karlsholm

Fältartistmedley
 Arr: Andreas Kjäll
– Swing it, magistern!
– The midnight sun never sets
– Sommaren med dig
– Crazy in love
– Hur svårt kan det va

Balladen om den blå baskern – Elin Bemark
Musik: Barry Sadler
Text: Lasse Berghagen
Arr: Andreas Aarflot

Stad i ljus – Anders Ekborg
Text & musik: Py Bäckman
Arr: Andreas Aarflot

När vindarna viskar mitt namn
Text & musik: Thomas Holmstrand, Linda Jansson, Peter Dahl
Arr: Anders Niska

Det finns ej ord (Veteranhymn) – Anders Ekborg & Elin Bemark
Musik: Stefan Nilsson
Text: Dan Andersson
Arr: Anders Högstedt

Bortom bergen – Anhörigkören & Elin Bemark
Musik: Jonas Karlhager
Text: Anhöriga/Karlhager
Arr: Andreas Kjäll

Marcia Carolus Rex
Musik: Wilhelm Harteveld
Arr: Gunnar Medberg

Vem ser ett barn – Anders Ekborg
Text & musik: Andersson/Rice/Ulvaeus
Arr: Anders Eljas

Requiem for a Soldier – Elin Bemark
Text & musik: Frank Musker, Michael Kamen
Arr: Andreas Kjäll

Prayer for Peace (Generalsekreterare Kofi Annans bön för fred) – Robert Wallgren, säckpipa
Musik: Hans Corell
Arr: Mats Janhagen

Under blågul fana
Musik: Wiktor Widqvist
Bearb: Åke Edenstrand

Du gamla du fria – Final

Musikstycket Prayer for Peace  presenterades av kompositören själv; Hans Corell, som berättade lite grand om styckets tillkomst och om sin vänskap med FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan, som han arbetade nära under sin tid som FN-diplomat.

Ytterligare ett inslag som låg insprängt i programmet var utdelning av utmärkelsen Årets Veteran, som detta år gick till Lars-Göran Nyholm. Fler utmärkelser skulle delas ut efter konsertens slut.

Sammantaget var kvällen en perfekt mix av njutbar musik i olika former, respekt och aktning för veteraner och anhöriga, tillsammans med en alldeles lagom dos humor! Möjligen kändes pratet i samband med prisutdelningen en smula internt, men så var ju konserten också i första hand ämnad för veteraner och deras anhöriga!

Redan under förra årets Veteranernas Dag framförde Anders den av Stefan Nilsson komponerade Veteranhymnen, med Dan Anderssons vackra text; Det finns ej ord, den gången tillsammans med Anna Stadling. Den här kvällen var Elin Bemark hans duettpartner, vilken hon klarade med den äran. Elin gjorde även en fin insats i Balladen om den blå baskern, med Lasse Berghagens gripande text. Anders kraftfulla stämma kom i sin tur till sin rätt i den pampiga Stad i ljus, som jag hoppas att han behåller på sin repertoar i framtiden! Jag hade gärna sett att han även fått framföra När vindarna viskar mitt namn.

I det avslutande finalnumret, den svenska nationalsången, deltog samtliga medverkande. På väg ut från konserten gjorde vi stora ögon, då alla besökare förärades en gratis CD-inspelning; Prayer of Peace, med flera av de sånger vi lyssnat till under kvällen – och några till!

Maria Nehro

Tillbaka