Sommarstämning med Ekborg i Vinbergs kyrka

Hallands Nyheter 120710

Av: LOTTA BERGSTRÖM

Konsert i sommarkväll 

Medverkande: Anders Ekborg, Caroline Larsson, Bengt Magnusson, Anders Lundqvist
Vinbergs kyrka 9/7

Det var fyllt till sista bänkrad och en förväntansfull stämning i Vinbergs kyrka. När Anders Ekborg med vänner ger konsert hakar falkenbergarna på. Så till den milda grad att en extrakonsert har satts in. Och visst. Kan det bli annat än bra när en av landets bästa röster tillsammans med eminenta musiker uppträder i en vacker och stämningsfull lokal med god akustik. Lägg därtill ett varierat program med hög ståpälsfaktor och voilá, du har en fullträff.

Anders Ekborg (som har att brås på från skådespelande pappa Lars) sjöng sig rakt in i svenska folkets hjärtan i rollen som Karl-Oskar i musikalen “Kristina från Duvemåla”.

Därefter har det blivit mycket musikal för denne mångsidige artist, något som publiken också fick smakprov på under konserten. Men det började med Wennerberg och beröm. “Här är gudagott att vara” sjöng Ekborg och såg ut som han menade det.

– Falkenberg är min favorit. Här är det mest och bäst folk!

Så följde ett knippe visor med sommaren och kärleken som tema.

– Sånger som varit med mig genom livet.

Traditionell folkvisa blandades med Taube, Cornelis, Eva Cassidy, Sting, Ramel, musikal och mycket mer. Ekborg har guld i strupen, rösten har omfång och bärighet, han sjunger med inlevelse men ändå avslappnat.

De båda medmusikanterna Bengt Magnusson på gitarr och Anders Lundqvist på piano tillhör den yppersta Sverigeeliten. Magnusson briljerar på gitarren vid ett par tillfällen, det vore väl snudd på brottsligt att inte ge en sådan virtuos utrymme.

Med på scenen var också gästartisten Caroline Larsson, ung singer/songwriter med både attityd och integritet. Somliga kanske minns radiohiten “Hold my heart” från 2008, ett samarbete med Per Gessle.

Sedan 2011 har hon turnerat med programmet “Hyllning till Eva Cassidy” och mycket riktigt kom superhiten “Fields of gold” så småningom. För tredje året i rad är det sommarturné med Anders Ekborg som gäller, 20 spelningar på 30 dagar.

Ett späckat program alltså men någon trötthet märks inte under det stjärnbeströdda koret i Vinbergs kyrka. I en timme och 45 minuter levereras högklassig underhållning och fram emot slutet av spelningen toppar Anders Ekborg med några riktiga musikalgodingar. Från “West Side Story”, “Kristina från Duvemåla” och “Chess”.

Kollektiva rysningar av välbehag i känslosamma duetten “The Prayer”, Celine Dions och Andrea Boccellis paradnummer. Och när man trodde allt var slut en mäktig version av “Anthem”. Bara att tacka och ta emot.

Tillbaka