Jag lagar gärna mat på taket i min pizzaugn

Expressen 101010
GILLAR ATT LAGA MAT. Anders Ekborg har
fått en pizzaugn på taket. Där lagar han mat
med vännen Per Morberg. Han lyssnar gärna
på Danny Hathaway, gillar filmen “Ladybird,
ladybird”, sitter i sin laminostol – när han
inte läser in ljudböcker som prisbelönta
Anna Gavalda-boken.

Expressen Söndag 101010

Av: KARIN PERSSON

När Anders Ekborg inte sjunger eller skådespelar övar han allra helst på att laga mat i sin vedeldade pizzaugn, gärna tillsammans med bästa vännen Per Morberg.

Just nu:
När jag har jobbat och är trött är jag en typisk zappare. Jag tycker om Discovery och arkeologiprogram. Och mycket matprogram. Per Morberg är en av mina bästa vänner och vi lagar mycket mat tillsammans, så det är klart att jag gillar hans program. När någon inte gör det tar jag det nästan personligt eftersom vi är så nära varandra.

Snart är det release för min nya skiva “Painted Dreams”. Jag färdigställer omslag och så ska det bli flera uppträdanden i och med det.

Jag planerar också för min långa julturné och läser in talböcker. Jag har inte gjort så många, men i år är jag faktiskt nominerad till Iris ljudbokspris för Anna Gavaldas “Lyckan är en sällsam fågel”.

Min inspiration:
Film inspirerar mig att våga fortsätta stå där med hjärtat i handen och göra saker äkta. Det är det jag brinner för. Det kan vara tufft i dagens samhälle. Det är mycket kändiskultur och yta som gäller och lätt att bli missförstådd. Jag tycker om olika typer av filmer men det måste vara väldigt äkta. “Ladybird, ladybird” är hemsk men jävligt bra.

Mänskliga röster berör mig. Den som sjunger med sin själ. Jag har svårt för när man hör att rösten är förställd eller vill låta på ett visst sätt. Jag vill höra kärnan, något eget. Till exempel “A song for you” med Donny Hathaway.

Att vara med barnen inspirerar alltid. Mina döttrar är 12 och 15 år gamla. Vare sig vi bråkar eller har kul får de mig att känna att jag lever.

Mitt hem:
Vi bor i en medelstor villa som är ombyggd i olika omgångar. Jag har själv ritat och varit med och byggt hela övervåningen och det har tagit mycket tid och blod, svett och tårar. Jag har skadat mig då och då.

På taket har jag äntligen en vedäldad pizzaugn. I den kan man göra allt; grytor, grillat, bröd. Jag håller på att lära mig nu, det är himla kul.

Stilen är extremt blandad, både modernt och 20-tal, med många fiffiga lösningar. Bland annat har jag en nybyggd mathiss. Det finns många luckor, en till matkällaren och en annan till relaxavdelningen. En del tycker att det ser ut lite som en båt hos mig.

Det är ganska rena ytor men mycket tavlor eftersom min fru kommer från en konstnärssläkt. Favoritmöbeln är en laminofåtölj av Yngve Ekström som jag alltid halvligger och jobbar i.

Namn: Anders Ekborg
Ålder: 49 år
Familj: Frun Lia Boysen. Döttrarna Channa och Dina.
Bor: Nacka
Gör: Sångare och skådespelare
Gör helst en ledig dag: Jag lagar mat i min nya vedeldade pizzaugn

Tillbaka