Jag lagar alltid mat utan kokbok

Hemtrevligt, januari 2009

Hemtrevligt, januari 2009

Av: CHRISTER OLSSON
Foto: MONIKA FRANZON

Han är uppvuxen på strömming och fläsk – men lagar själv helst eleganta franska rätter. Och bland vännerna är artisten Anders Ekborg känd för att kunna snabbt sno ihop middagar för 30-40 personer.

Min mamma var väldigt duktig på att laga mat, säger Anders Ekborg. Hon lagade mycket husmanskost eftersom hon kom från väldigt enkla förhållanden. Det var bara fläsk med löksås, strömming och stuvad vitkål när jag var liten så när jag själv blev intresserad av att laga mat slog det över åt andra hållet – det blev mycket eleganta, franska rätter. Allt sådant jag aldrig fick när jag växte upp. Det är först på senare år jag börjat laga husmanskost igen… Han skrattar.
– Olivolja är en sådan sak som aldrig fanns i vårt hem. Jag hade aldrig hört talas om den förrän jag var 20.

ANDERS EKBORG ÄR MYCKET matintresserad och är den som lagar all mat hemma. Även om det händer allt oftare att hans fru Lia tar över vid spisen.
– Vi har väldigt mycket middagar, säger han. Det är väl det jag är känd för i vänkretsen – att jag på några timmar alltid kan fixa en middag för 30-40 personer. Senast var det en grannes dotter som skulle fira studenten. Då tog jag min stora utomhuswok – som jag för övrigt fått av skådespelaren, och numera TV-kocken, Per Morberg som jag lagat många middagar ihop med – och gjorde en studentmiddag. Det var säkert 120 personer!

Många av Anders bästa matminnen hänger ihop med hans resor.
– Jag minns när vi var och filmade i Nice för många år sedan och gick på en riktigt bra krog. Det var helt fantastiskt! Makalöst! Det var första gången jag var på en riktig stjärnkrog – jag jobbade på teatern då och hade det inte så bra ställt. Förrätterna var ljuvliga med smaker jag aldrig upplevt och sedan rullade de in en ostvagn med bara vita ostar – olika getostar, olika brie- och kittostar – den ena efter den andra och alla var lika makalösa! Han ler åt minnet.
– För några år sedan gjorde jag en konsert i Italien med min gitarrist Bengt Magnusson och efteråt blev vi inbjudna till ett ekologiskt jordbruk där de tillverkade allting på gården. Vi åt en lunch som varade i över fyra timmar. Det kom bara in den ena underbara rätten efter den andra i en oändlig rad – helt otroligt! Däremot har han inte så roliga matminnen från Portugal där han bodde och arbetade i slutet av 1970-talet.
– Där jag bodde hade de väldigt dålig matkultur. De var bra på fisk, men det de kallade “kobiff” var ett köttstycke stekt i olja med en ristimbal, lite spaghetti och lite pommes frites – allt dränkt i olja! Det var precis likadant på alla ställen vart man än kom… fast jag lärde mig äta småmusslor där – svenska blåmusslor har jag alltid haft lite svårt för. De smakar för mycket hav.

ANDERS SÄGER ATT han “till 95 procent” är köttmänniska.
– Jag gillar inte ostron och vissa skaldjur. Jag äter räkor, hummer och havskräftor, men inte krabba och vanliga kräftor. Trots att jag fiskat kräftor under hela min uppväxt – riktiga flodkräftor. Jag har säkert fiskat tusentals, men nog inte ätit mer än något hundratal i hela mitt liv – och då bara stjärten och klorna!
Som många genuint matintresserade handlar Anders mest på impuls.
– Kanske lite för mycket. Men det blir så då man är noga med råvarorna. Ofta har jag en idé om vad jag vill göra när jag åker till affären, men sedan får jag se om de har bra kött eller om jag gör någonting annat. När man lagat mat i många år blir det till slut svårt att variera sig och få nya idéer. Jag läser mycket kokböcker, men jag tittar aldrig i dem när jag lagar mat.

Tänker du på att handla ekologiskt och kravmärkt?
– Ja, så långt det någonsin går. Tyvärr är köttfärs och sådant sällan bra. De ligger ofta i märkliga atmosfärförpackningar och det gillar jag inte. Det viktigaste är att man känner att det smakar bra. Jag tycker att vi konsumenter kan vara betydligt tuffare och ställa högre krav på våra handlare.

HAN HÖJER RÖSTEN en aning.
– Det är ju en otrolig skillnad på våra affärer och en grönsaksmarknad i Frankrike eller Italien – går man omkring där finns det bara toppengrejer. Det är restaurangklass på allt! Här har restaurangerna redan tagit det bästa och sedan är det lite halvdassiga rester kvar som ligger utslängda – och folk köper det ändå!
Han ler ironiskt.
– Jag hade faktiskt en idé om att man skulle låta priset på kött falla beroende på hur många dagar det legat och låta folk få handla efter sin budget. På det sättet skulle vi få billigare mat och affärerna skulle slippa slänga någonting – för det är inget fel på kött för att det är några dagar gammalt! Men handlaren bara tittade på mig och skrattade lite ansträngt…

——————————————————————————–
ANDERS EKBORG
YRKE: Sångare och skådespelare
ÅLDER: 48 år
FAMILJ: Hustrun Lia Boysen, skådespelare, och barnen Channa, 13 år, och Dina,10 år
BOR: I villa utanför Stockholm
——————————————————————————–
ANDERS FAVORITMENY
FÖRRÄTT: Rökt lax med löjrom i brynt smör à la Såstaholm
HUVUDRÄTT: Öppen ravioli med havskräftor
EFTERRÄTT: Nöttårta
——————————————————————————–
ÖNSKEMIDDAGENS GÄSTER
ALBERT EINSTEIN – en människa med minst sagt rörligt intellekt, som det skulle vara roligt att prata med.
HARPO MARX – också en intelligent person. Och han har säkert en del roliga historier att berätta.
LARS EKBORG – det skulle vara roligt att träffa pappa som vuxen. Jag har bara fragmentariska minnen av honom.
——————————————————————————–
ANDERS 5 SNABBA
FAVORITRÄTT: Spaghetti alle vongole, med små musslor, vitt vin, vitlök och musselspad.
FAVORITVERKTYG I KÖKET: Mina knivar. Jag har en hel knivsamling – från japanska knivar till antika franska Sabatier-knivar.
ÄTER ALDRIG: Det är ganska mycket jag aldrig äter – lever, bruna bönor och ägg i alla former.
DRICKER HELST: Alkoholfritt öl.
HAR ALLTID HEMMA: God olivolja.

Tillbaka