Jag har en pampig, med svårsjungen låt

Expressen 091130

Av: Åke Lundgren

På måndagen avslöjades femton av de artister som ska tävla i Melodifestivalen 2010. En av dem är Anders Ekborg. – Jag har en pampig, men svårsjungen låt. Kul att SVT ville att jag ska göra den, säger han.

Anders Ekborg är en skådespelare och sångare med röstresurser i klass med förra årets vinnare Malena Ernman. Han är välkänd från flera stora musikalroller – exempelvis i Kristina från Dufvemåla på GöteborgsOperan –  och många konsertturnéer, både inom Sverige och internationellt.  Just nu är han mitt uppe i turnén “En stilla jul” som hade turnéstart i Hagakyrkan här i Göteborg i onsdags.  Men Melodifestivalen är något nytt för honom.

Fick du övertalas att vara med?  
– Nej då. Mitt namn har förekommit i snacket fler gånger förut. Men jag måste ha rätt sorts låt för att vara med. Nu fick jag en låt som är väldigt svårsjungen. SVT har inte hittat någon som kan göra den.

Vad är det för en låt?
– Svårt att beskriva… Den heter “The Saviour””. Pampig men med glimten i ögat. Den är en utmaning för mig som skådespelare och sångare.

Ingen schlagersångare  

Hur mycket schlagersångare är du?  
-Inte alls. Jag har gjort mycket musikaler och många tror kanske att musikal är smörsång, men musikalnummer kan vara mycket djupare än så.

Är det bra för dig som artist att vara med?  
– Den som hör den här låten kommer inte att missa att jag är sångare. Men jag tar det inte så allvarligt. Det är roligt att sjunga den här låten.

Sjunger för publiken  

Du är väldigt noggrann när du väljer jobb och nu tackade du ja till Melodifestivalen. Vad är det som lockar?  
– Att få möta en stor publik. Jag sjunger inte för mig själv utan för publiken. Jag har en bred publik, som jag vill bredda ytterligare. Jag blir inte schlagersångare för det.

Fler skäl?
–  Det finns, märkligt nog, få plattformar för proffesionella sångare idag. Därför är det så många etablerade artister som är med i Melodifestivalen.

Vad har du annars på gång?
– Min egen julturné, “special tour” i februari och så jobbar jag med ny skiva som släpps i vår. Så får jag klämma in lite melodifestival också. Det ska bli kul!

Tillbaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *