Anders Ekborg klar för Queen

Kristianstadsbladet 070907

Av: LISA APPELQVIST

KRISTIANSTAD KONSERT.  Nästan hemmaplan. Jo, absolut hemmaplan. Anders Ekborg tar med sig sina “egna” låtar, ett “eget” band med några av landets främsta musiker, för en exklusiv konsert i Kristianstad. Sedan väntar en Londonproducerad Queenturné.

“Det har precis blivit klart att jag ska vara med”, berättar Anders Ekborg inför Kristianstadskonserten.

I oktober åker musikalstjärnan och Stockholms Sinfonietta över till London för att repetera ihop storproduktionen med engelska rockmusiker och stjärnsolister. Det handlar om den pampiga konsertturnén “Queen – Another Kind of Magic” med tjugo av superrockgruppens klassiska hitlåtar som ska turnera i Finland och Sverige.

Men man förknippar kanske inte dig med rock egentligen?
– Fast symfonirock passar mig väldigt bra – det har nästan varit för lite sådant!

Favoritlåt med Queen?
– “Bohemian Rhapsody”. Det här ska bli häftigt, Freddie Mercury var en fantastisk sångare. Men på konserten i Kristianstad är det sångaren Anders Ekborg som gäller. Inte något ensemblegäng som skapat musikhistoria, inget potpurri från en av landets främsta musikalartister, inte en Dramatenskådespelare. Utan Anders Ekborg och bara “Äkta vara”. Debutplattan från 2006 som blev så mycket mer än elva låtar.

– Alla låtar är inspelade live. Och filmade live. Alltifrån i en studio i Prag, till i full fart på ett tåg. Låtarna är som små sångfilmer, en samling scener, små korta noveller. Nästan som scener ur ett äktenskap.

Det är en unik solodebut, med andra ord. Där varje låt har tolkats i levande bilder. “Bilder ur min fantasi”, som Anders Ekborg säger och beskriver hur Sting-låten som han översatte till “Intill” gav honom bilden av en man, vaken i sin säng på natten, med sin fru på armen grubblandes över sitt liv.
– Så vi spelade in den så. Hemma i sängkammaren med min riktiga fru på armen och musikerna inklämda runtomkring.
– Jag ville göra liveinspelningar för att bevisa att det fortfarande går att sjunga live. Jag är så trött på allt fuskande i branschen, att man kan ta ett dåligt framförande och stoppa in det i den här apparaten “autotune”. Live får du med den där speciella nerven, den där stämningen som du kan höra på inspelningar från 70-talet och på konserter. Det blir mer liv och äkta.

Med sig tar han de handplockade musiker som även figurerar i låtfilmerna. Gitarristen Bengt Magnusson, basisten Backa Hans Eriksson, trummisen Peter Milefors … några av landets främsta inom sitt gebit. Det är också därför gänget inte har kunnat sy ihop en längre rikstäckande turné ännu. De är helt enkelt för eftertraktade på annat håll.
– Ungefär hälften av låtarna på skivan har faktiskt Kristianstadsanknytning. De är skrivna av en italiensk singer/songwriter som heter Cocciante som jag upptäckte just genom en kompis i Kristianstad. Jag var kanske 14–15 år och han hade precis kommit tillbaka från en utbildning i Italien och tagit med sig musiken.

Och du har inte hunnit tröttna på Cocciante sedan dess?
– Nej, det är så otroligt mycket passion och känslor i hans framförande. Han går verkligen från 0–100 i en och samma låt. Det kan börja väldigt lugnt innan det blir fullständigt fullt drag! Det är väldigt osvenskt, och väldigt levande på något sätt, att stå för så stora känslor så fort. Oj oj oj, det är starkt. Och en utmaning rent sångmässigt.

Men så är också de stora utmaningarna de roligaste att göra. Anders Ekborg hade självklart kunnat göra en musikalplatta, berättar han. Men det har andra redan gjort tillräckligt.
– Vi är ju några stycken som har samma repertoar, skrattar han. Jag ville göra något som står för mig. Mina älsklingslåtar.

Anders Ekborg med band skiljer sig markant från ensemblearbetet. Det är både mer krävande:
– Det blir en 20–25 låtar, tufft med en massa svängar mellan olika känslor, en häftig resa.

… och mycket mer personligt:
– Det blir mer nervpressat, mer upphängt på bara mig, där jag hoppas att ni ska tycka om “mig”, i stället för en uppsättning där det är “oss”.

“Oss” blir det nu ändå i konserthuset. Anders Ekborg berättar om sina “Äkta vara”-gubbar, om det kärleksfulla gnabbande som uppstår mellan musikerna och låtarna. Bland konsertlåtarna ryms även kända musikalörhängen, “de måste vara med, lite roligare grejer bland alla ballader”.

Vilka av dina musikalroller ligger dig närmast som person?
– Konstigt nog både Karl-Oskar i “Kristina från Duvemåla”, och “Dr Jekyll & Mr Hyde”. Karl-Oskar för tryggheten, ansvarskännande för sin familj och för andra, för att han vågar säga ifrån.
– Jekyll och Hyde var min drömroll – att bara få leva ut alla sina aggressioner och passioner!

Konsert
Anders Ekborg med band. Kristianstads konserthus, söndag 9 september.
“Queen – Another Kind of Magic” har Sverigepremiär i Linköping 9 november.

Anders Ekborgs Kristianstad
“Pappa (Lars Ekborg) och Povel Ramel var ute med ‘Knäpp upp’- revyn någon gång på 60-talet och blev bästa kompisar med paret som hade Forsakar i Degerberga. Så småningom flyttade familjen till Tollarp och vi var hos dem alla somrar under uppväxten. Jag och mitt kompisgäng terroriserade omgivningarna. Det var en fantastiskt uppväxt. Efter skolan började jag jobba i min bästa kompis Nisses blomsteraffär i Tollarp.”

Tillbaka

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *