Anders Ekborg får pusta ut över julen

Smålandsposten 121206

Av: EMMA BRÄNNMAN

I kväll kommer Anders Ekborg till Växjö med sin konsert En stilla jul. Det var tre år sedan han lämnade de stora julshowerna bakom sig och tog sig an en lugnare framtoning på scen. Hellre en stilla jul än en hektisk, hette det då.

Frågan är hur stilla det är att turnera runt i juletid egentligen.
– Det är inte så stilla för mig, skrattar Anders Ekborg. Men man lyckas ändå skapa en stämning när man är på plats. Det är häftigt att gå ut på scen och möta publiken. Men visst är det hektiskt också ibland.

Nytt för i år är bland annat Stefan Nilsson, kompositör och pianist, som bidrar med nyskrivet material. Ensemblen försöker att uppdatera sig inför varje år.
– Men det är svårt det där. För människor vill ha samma sak som förra året, säger Anders.

Han försäkrar att de får sitt, de också, men tillägger att mycket av det som händer på scenen är improviserat. Därmed blir varje kväll en ny upplevelse på sitt sätt.

Vilken publik har störst behållning av en konsert med dig?
– Alla hoppas jag. I större utsträckning är det nog en äldre generation som nappar men det händer att 17-åringar kommer fram och är jättefans och väldigt dedikerade, säger Anders med glad förvåning i rösten.

Julturnén har blivit som en jultradition för honom. Men om det blir ett femte år med En stilla jul får han se.
– Det har blivit min tradition och en väldigt kul sådan. Men om det blir något nästa år får vi se.

Vad lyssnar du själv på kring jul?
– Inte någonting alls. Det blir så himla mycket i jobbet, man soundcheckar och man spelar. Jag lyssnar inte ens på radio i bilen. Inför sommarturnén lyssnade jag mycket på Adele så det är väl henne jag lyssnar på i så fall.

I helgen syntes Anders på SVT i musikalen Ingvar, som Ingvar Kamprad. Musikalen sattes upp av Malmö stadsteater under våren.
– Då var det roligt att få göra något komiskt. Nu är det väldigt roligt att få göra de här pampiga jul­låtarna.

Humor finns det absolut utrymme för under kvällen.
– Jag berättar alltid någon rolig anekdot eller historia. Folk ska både skratta och gråta och det gör de också, säger Anders. Det betyder massor. Tänk dig själv att kunna beröra någon på det sättet. Det är en ynnest att kunna ge.

Lagom till julafton får Anders själv koppla av, och det ser ut att slutligen bli stilla jul även för hans del.
– Jag får lite ledigt över julen. Då ska jag pusta ut och vara med mina barn, säger Anders Ekborg.

Tillbaka