Allt började i Norrköping

Folkbladet 101008

Av: ÅSA HANELL

NORRKÖPING I morgon fyller Anders Ekborg 50 år och kommer förhoppningsvis vakna upp med frukost på sängen, paket och sång av familjen.

Annars är det mest han som står för det musikaliska även om båda döttrarna går i musikklass. Just nu är han ute och promotar sin senaste skiva Painted Dreams. En skiva som på sätt och vis tagit honom tillbaks i tiden. Flera av låtarna och videorna är inspelade i Portugal där han som 19-åring jobbade i ett växthus.

– Vi spelade inte in i växthuset, men i en olivpresshall. Där hade vi också en liten middagskonsert, säger Anders Ekborg.

Någon spelning på lördag eller några större festligheter lär det inte bli på självaste födelsedagen, för tidigt på söndagsmorgonen ska Anders Ekborg vara med i morgon-tv som en del av promotandet för skivan.

Fullt upp
Något turnérande i samband med skivsläppet blir det inte, musikerna som spelar på skivan är enligt Anders Ekborg de bästa som finns. Och mycket upptagna, men förhoppningsvis blir det en turné i vår. Innan dess ska han göra ett par sista filmtagningar i deckarserien Maria Wern, som kommer att visas i vår på SVT. Efter det är det dags att ge sig ut på En stilla jul-turné runt om i Sverige. I slutet av november gästar han Norrköping.

Första steget togs på Östgötateatern
Anders Ekborg har ett förhållande till Norrköping, ett förhållande som inleddes med att han gjorde scendebut.

– Det var i mitten på 80-talet när jag gjorde min praktik på Östgötateatern och tog mina första stapplande steg på scengolvet.

Efter det kom han tillbaks och gjorde Dr. Jekyll och Mr. Hyde.

– Det är bland det roligaste jag gjort och jag skulle gärna komma tillbaks till Östgötateatern. De har en gedigen musikalisk kunskap, många nya producenter skulle behöva göra studiebesök där, säger Anders.

Det var också i växthuset i Portugal som hans intresse för konstruktioner föddes, där träffade han en svensk montör som han kom att resa runt och sätta upp växthus tillsammans med.

– Även om arbetet i grunden var lika så krävde varje växthus sin egen lösning, man var helt enkelt tvungen att tänka nytt, säger Anders.

Den kunskapen har han odlat och använt i renoveringen av familjens hus i Nacka. En mathiss har han konstruerat så att man numer kan hissa upp maten från glasverandan upp på taket.

På den egenbyggda glasverandan står också ett piano så att alla Anders kreativa sidor får utlopp.

– Jag tror att det är vanligt bland kreativa människor att tänka utanför ramarna och för mig är snickrandet också ett sätt att skapa annat än musik.

Men han är betydligt mer noga när det gäller det musikaliska än när det gäller snickrandet, även om han som bäst håller på att lära sig olika konstruktionsprogram i datorn.

Gratis musik
Att sälja skivor har blivit allt svårare i takt med att folk stjäl musiken, något som gör Anders förbannad.

– De kallar sig pirater men är egentligen inget annat än simpla tjuvar. Det är som att man tar en bil bara för att den finns på gatan. Hur man ska lösa frågan om hur artister ska få betalt för sina alster vet han inte riktigt. Kanske har det redan gått för långt.

Det är genom sina konserter som han når ut till sin publik och deras respons tycker Anders är väldigt viktig.

– Att sjunga är en utmaning, det kräver mycket av mig, men ger mycket tillbaka.

För Anders Ekborg är samspelet mellan bra sång, melodi och text det viktigaste i en låt.

– Jag lyssnar bara på bra sångare, inte på pratsångare som Dylan. Den senaste artisten som jag upptäckt, och det var alldeles nyligen, är Christina Aguilera och hennes låt “Hurt”. Det ska kännas lite naket och inte överproducerat som att 15 datamaskiner har fixat sången, säger han.

Tillbaka