Ekborg – mix av klassiker och nyskrivet

Ölandsbladet 100619

Av: MALIN MARKLUND

Nytt material möter gammalt när Anders Ekborg kliver in i Algutsrums kyrka om en månad. – Det ska passa i sommarnatten, säger han.

Den 15 juli kommer Anders Ekborg till Öland, tillsammans med pianisten Anders Lundqvist och Bengt Magnusson på gitarr. Gästartist är Caroline Larsson.

GÖR DET HAN ÄLSKAR
Konserterna fylls av gamla musikalklassiker, bland annat ur Kristina från Duvemåla, och svenska visor. Sånger som Anders Ekborg aldrig ledsnar på, oavsett hur många gånger han framfört dem. – Jag gör bara sådant jag älskar och tycker är härligt att göra. Det är jag som väljer ut låtarna. Men eftersom jag ofta gör sådana här typer av konserter ska det bli skönt med nytt material också. Sommarens publik kommer nämligen att bli bland de första att höra låtarna från hans nya CD-skiva, som släpps i september. Samtliga låtar på skivan är skrivna på engelska, av svenska kompositörer. – Det är många vackra ballader, men även en del poppigare och faktiskt några rockiga, säger Anders Ekborg. Han är van att stå på stora musik- och teaterscener, men konserterna i mindre miljöer är ändå det han tycker bäst om. – Det är härligt att ha så fin kontakt med publiken, och jag gillar att nästan kunna ha ögonkontakt med alla. Närheten ger också möjlighet till spontanitet. – Ibland kan jag nästan känna av stämningen och under kvällens gång ta med låtar som inte var tänkta från början, säger Anders Ekborg, som inte heller är omöjligt inställd till önskningar från publiken. – Möjligtvis om någon har lämnat in en lapp innan konserten. Det går inte att ropa en önskan rakt ut.

AKTUELL PÅ FILM
Anders Ekborg är en mångsidig artist, med en lång erfarenhet från musik, teater, TV och film. Den här våren har han till stora delar tillbringat på Gotland, under inspelningarna av en ny film som bygger på författaren Anna Janssons böcker om polisen Maria Wern. – Jag spelar en sliskig typ. Inte riktigt trevlig, kan jag säga utan att avslöja för mycket.
Men nu byter han alltså Gotland mot Öland för en konsert i sommarnatten.

Tillbaka