Östersjöfestivalens invigningskonsert – Karlshamn 170720

Av: Maria Nehro

Östersjöfestivalen 170720

Foto och © Maria Nehro

Den ena konserten är inte den andra lik! När jag i torsdags reste till Karlshamn var det till någonting helt annorlunda än förra veckans spelning på en liten intim fiskekrog längs Hallandskusten. I Karlshamn var det festival, den 51:a upplagan av Östersjöfestivalen närmare bestämt, där Anders var solist tillsammans med Anna Neah Deutgen vid invigningskonserten på Stortorget. En generöst tilltagen scen hade byggts upp för ändamålet. För musiken stod symfoniska blåsorkestern Karlshamn Wind Orchestra med bygdens egen Martin Arpåker som dirigent.

Det var soligt och skönt då jag slog mig ned på torget i god tid innan konserten började kl 21. Sakta avancerade jag framåt, och befann mig till slut i mitten av den allra främsta bänkraden. Insåg att jag skulle bli sittande på en obekväm träbänk närmre 4 timmar ifall jag ville behålla min plats, men det var ju ett ringa bekymmer.

Många festivalaktiviteter hade utspelat sig i Karlshamn under dagen; marknad, smakfest, barnaktiviteter och musik. Själv hann jag främst uppleva Festivalparaden, där dussintals föreningar visar upp sig i en årlig parad som tågar genom staden. Temat för året var ”Karlshamn – en plats för liv och lust” och som avslutning framträdde de olika föreningarna i varsitt kort nummer nedanför stora torgscenen, medan de presenterades för publiken. Det kändes som en extra bonus att få beskåda all denna färgprakt och de många imponerande, roliga och spektakulära uppvisningarna!

Därefter förklarade kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) festivalen officiellt invigd och årets kultur- och ledarskapsstipendier delades ut till unga lovande Karlshamnsbor. Slutligen var det dags för kvällens höjdpunkt; konserten! “Med en stark, klar röst river han upp sommarkvällen och lämnar natten öppen för de fortsatta festligheterna”, beskrev tidningen Sydöstran Anders medverkan.

Konferencieren Mitzou Hedén presenterade lättsamt och trevligt tre-fyra låtar i taget i ett variationsrikt program med allt från originalverk för blåsorkester till musikalmusik:

Superman March – Orkestern

Ut mot ett hav – Anders

Seasons – Orkestern

Du måste finnas – Anna Neah Deutgen

Manhattan Beach – Orkestern

I’m Getting Sentimental Over You – Orkestern med trombonsolist Erik Svensson

I’ve Got You Under My Skin – Anders

Done With Love – Anna Neah Deutgen

Winter Games – Orkestern

Virveldans – Orkestern

Den svenske kustjägaren – Orkestern

Vem ser ett barn – Anders

Serenata – Orkestern

Anthem – Anders

You and I – duett; Anna & Anders

Final – Orkestern

Anders duettpartner för kvällen; Anna Neah Deutgen, var ett nytt och okänt namn för mig. Hon beskrevs som en närmast lokal förmåga som varit med i Åhus Swing Orchestra och spelat musikal i Blekingetrakten, men det intryck hon gav ifrån scenen var allt igenom proffsigt! T.o.m. den inte helt lätta Du måste finnas ur Kristina från Duvemåla klarade hon förvånansvärt bra.

Av orkesterns egna nummer förtjänar Virveldans att nämnas; ett inspirerande stycke som delvis gick i folkmusikton. Även de båda solisterna gick hem hos publiken såklart. Efter Anthem och den avslutande duetten tackades de med stående ovationer!

Fonden var snygg i all sin enkelhet. I den läckra ljussättningen såg festivalens logga ljust lila ut mot mörkblå bakgrund. Flera i publiken filmade ohämmat, somliga ståendes precis nedanför scenen, men ingen verkade misstycka. Även flera pressfotografer var på plats. 

Orkestern avslutade med ett välkänt stycke, men då var jag redan på språng mot kvällens sista buss (som jag missade) och törs inte riktigt redogöra för vad som framfördes. Men glatt och festligt lät det!

Några bilder från invigningskonserten

Tillbaka