Nationaldagsfirande – Stortorget, Malmö, 170606

Av: Maria Nehro

Foto och © Maria Nehro

Foto och © Maria Nehro

Vädret var en smula oberäkneligt den här eftermiddagen. Ömsom sken solen och ömsom föll ett lätt duggregn över Stortorget, där Malmö stads officiella nationaldagsfirande skulle äga rum. Tidigare under dagen hade där bland annat varit konsthantverksmarknad och modevisning, men kl 16.30 vidtog själva huvudfirandet.

Detta inleddes med musik av Malmö Brandkårs Orkester (MBO), flaggparad, högtidstal av Kommunfullmäktiges ordförande Kent Andersson och proffsigt uppträdande av bollvirtuoser från Malmöflickornas Urvalsgrupp.

Ett gripande inslag var skoltävlingen “En dikt om Sverige”, där vinnaren fick motta 5 000 kr och läsa upp sitt bidrag. Det här året gick vinsten till en pojke med flyktingbakgrund i åk 5, som i sin dikt uttryckte tacksamhet gentemot föräldrar, lärare – och Sverige – som låtit honom komma hit! På frågan vad han skulle göra med prispengarna svarade han kavat: “Tivoli i Köpenhamn!”

Och vad är väl ett nationaldagsfirande utan nationalsång, som vi därefter unisont stämde upp i tillsammans med MBO och solisten Nils Olsson!

Slutligen var det dags för scenshowen, som var den egentliga anledningen till att jag befann mig i Malmö denna eftermiddag, med Anders, den Malmöbaserade sångerskan Monika Hoffman, kör och orkester.

Följande fick den talrika publiken njuta av:

The Lady is a Tramp (Anders)

You Raise Me Up (Anders)

En kväll i juni (Monika H.)

Ut mot ett hav (Anders)

Stad i ljus (Anders)

Underbara du (Monika H.)

Stunden är inne (Anders)

Bui Doi (Anders)

Anthem (Anders)

Mellan låtarna pratade Anders bl.a. om det positiva i att låta alla kulturer mötas en dag som denna, och passade på att ge en känga till Donald Trump, som han ansåg behövde få en dos av den dryck som var tänkt att framställas i sången Stunden är inne, ur musikalen Jekyll and Hyde!

Låtvalet under konserten passade ypperligt för det stora utomhusformatet, och för Anders kraftfulla stämma! Möjligen saknade jag en duett eller två, men kanske hade det inte funnits tid att öva in några sådana denna gång. Monica Hoffman kom dock in på scenen i slutet av Bui Doi, och deltog i sluttonerna.

Monica var en ny bekantskap för mig, och en mycket trevlig sådan! Det andra numret hon framförde; sambainspirerade Underbara Du, kom ifrån hennes nysläppta debutalbum Let´s Run Away. Tidigare under dagen hade Monika agerat konferencier vid nationaldagsfirandet i Folkets Park. 

En stor eloge vill jag slutligen ge till den trehövdade kören, vars stämmor imponerade. Stad i ljus framkallade rysningar!

Se några bilder från evenemanget

Tillbaka