”Snärjigt att hinna köpa julklappar”

Mitt-i Nacka Värmdö 2022-11-19

Av: JOHAN KRISTENSEN

(…)

Anders Ekborg har längtat efter att få sjunga in julen igen. Samtidigt höjer den späckade turnén med Gunilla Backman julstressen ett par oktaver.
– Det är snärjigt att hinna köpa julklappar till sina barn och sin fästmö. Helst vill jag lägga in sill och baka hårt bröd också.

En stilla jul har varit tradition sedan 2010 för Anders Ekborg. Men pandemin gjorde ett hack i skivan. 2020 ställdes turnén in och förra året krävdes besökarna på vaccinationsbevis.

– Det känns som att det var flera år sedan senast. Jättekul att möta sina kära kollegor och publiken – inte minst. Det blir en hel månad med tidigt julfirande, säger
han.

”Lugn och ro”

Förhoppningen är att få lyssnarna att släppa lite av julhysterin.

– Det är ändå så mycket måsten till jul. Jag ville hitta tillbaka till det ursprungliga där julen är en tid för lugn och ro och att mötas. Jag känner att det har slagit väl ut.

Byter repertoar

De som har sett showen tidigare kommer att känna igen sig. Men också inte.

– Minst 30 procent ska vara nytt. Men jag har kvar dem som alla vill höra. Förnyar jag mig för mycket är det alltid någon som frågar: ”Varför sjunger du inte den låten?”

Vilken är din favoritjullåt?
– Det skiftar lite. När juldagsmorgon glimmar är fin, den är musikalisk och Helga natt är alltid pampig, jag gillar när det är lite lågmält och sprött.

På vissa av konserterna är Gunilla Backman med som gästartist. Vilket ändrar både repertoaren och ansträngningsgraden.

– Konserten är 22 låtar och det kan vara ganska kämpigt i längden. Härligt med lite avlastning och att få annan input också.

Åker skridskor

Efter 18 konserter på 25 dagar avslutas turnén den 22 december i Gustav Vasa kyrka på Odenplan.

– Det kommer att ha varit väldigt hektiskt. Det kommer att vara skönt att komma hem till Stockholm och möta folk som har gått på julledighet. Det blir lugn och ro och en start på julen för många och för mig själv.

Efteråt återvänder han till Nacka där han har bott i 22 år.

– Jag bor på sjötomt, åker båt på sommaren och skridskor och skidor på vintern – det är härligt. Det är otroligt nära naturen fast det är så nära stan.

Hur firar du jul?
– Vi har faktiskt inte bestämt om vi ska vara kvar hemma eller åka till Spanien. Jag ska höra med mina döttrar vad de säger.

(Hela intervjun återges inte av upphovsrättsliga skäl)

Tillbaka