Högtidlig julkonsert med Anders Ekborg

Allehanda.se 131130

Av: PETER CARLSSON

Många julkonserter kan innehålla skoj, lekfullhet och lättsamhet – andra kan vara stämningsfulla, stillsamma och högtidliga.  Anders Ekborg, som i fredags gästade Härnösand och på lördag besöker Ö-vik, främjar oavkortat det senare. Och gör det bra.

Han har gjort det här i ett par år nu, Anders Ekborg, och det märks. När det kommer till julkonserter är onekligen den mångfacetterade skådespelaren och sångaren en av landets absolut främsta artister. Det kan en i det närmaste fullsatt Domkyrka vittna om, inte minst med tanke på de stående ovationerna i slutet av fredagens konsert.

53-årige Ekborg, som stilfullt uppbackas av kompetenta gitarristen Bengt Magnusson och pianisten Stefan Nilsson, inleder konserten med en kort “Stilla natt” för att sedan övergå i “Det strålar en stjärna”.

Därefter leveras både kända och mindre kända jullåtar, samt bland annat ett flertal pompösa musikalörhängen. Den röda tråden är hela tiden gemenskap, barndom och kärlek.

– Det här är låtar som berört mig under livets gång och i många fall varit med mig sedan barndomen, förklarar Anders Ekborg från scen.

Innan konserten är slut har bland annat “Ave Maria”, “Little drummer boy” och mäktiga “O helga natt” avverkats. Kvällens höjdpunkter är likväl Helen Sjöholms “Gabriellas sång”, “Falling slowly” från filmen “Once”, samt Josh Groban-kända “You raise me up”. Dessutom backas trion då snyggt upp av Härnösands Domkyrkokör, i ledning av körledare Lars G Fredriksson.

Ni som har biljett till lördagens föreställning av “En stilla jul” i Ö-viks Kyrka lär knappast bli besvikna.

Tillbaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *