En stilla jul varvar traditioner med nyheter

Nybro Tidning 2022-11-17

Av: LINDA WATANEN

Efter tio år med julkonsertturnén En stilla jul har turnén blivit en tradition för såväl publiken som för artisten själv, Anders Ekborg.

17 orter väntar under en månads tid besök av artisten Anders Ekborg, och hans turné En stilla jul. Premiären sker nu i helgen, på söndag, i Kristianstad, och därefter åker artisten med sitt gäng landet över för att sprida julmusik och julstämning. Till Kalmar län kommer han mot slutet av turnén, den 15 december. Och platsen är då Vimmerby kyrka. Det är den tionde upplagan av En stilla jul.

– Turnén har för många blivit en tradition, många säger att den gör julen fulltalig, säger Anders Ekborg och tillägger snabbt:

– Även för mig själv har det blivit en egen återkommande tradition. Det är kul, för jag gör ju det här för att jag tycker det är kul.

Det var Anders Ekborg själv som år 2010 väckte idén om En stilla jul. Och sedan dess har det rullar på, med undantag från pandemiåren.

– Jag brukar ha med lite nytt varje gång, för man vill förnya sig själv så gott det går som artist. Samtidigt är det svårt att ta bort delar eller vissa låtar som publiken kanske förväntar sig.

Anders Ekborg småskrattar lite och ger ett exempel:

– Jag börjar ofta konserten med att tända en kandelaber och sjunga Nu tändas tusen juleljus. Ett år tog jag bort det, och det var inte populärt. Liksom moment att inleda med ljuständning, finns det även ett antal sånger som bara måste vara med.

O helga natt är en låt som måste finnas med. Den kan man inte ta bort, då skulle man göra folk ledsna, menar Anders Ekborg.

Mitt i allt med traditioner och förväntningar bryter han ändå av och lägger in nya låtar och moment som publiken inte alls förväntar sig. Och han delar gärna med sig av sin egen musiksmak och förebilder. Även om man pratar om jul som en lugn och fridfull högtid, känner många stress och oro över allt som ska hinna fixas inför dagen D. Med En stilla jul vill Anders Ekborg sprida just stillhet, ro och eftertänksamhet.

– När vi går mot jul tror jag väldigt många människor tänker mycket på hur man själv hade det som barn. Att minnas ens föräldrar som kanske inte längre är i livet, eller andra nära och kära som inte längre finns här på jorden. Det finns många måsten på julen, som sillen och skinkan, men jag tror också det finns ett stort värde i att minnas tillbaka vad ens nära och kära har gett en under årens lopp, att gå tillbaka till rötterna.

Musiken menar Anders Ekborg bidrar till att skapa den närhet och gemenskap han vill åstadkomma med publiken.

– Mycket känslor och minnen kommer tillbaka med musiken, det finns någon trygghet i låtarna.

Att finna trygghet tror han är extra viktigt i dessa tider.

– Det är väldigt turbulent i världen med krig och ekonomiska oroligheter, och det är ganska läskigt. Årets konsert tror jag blir extra viktig för många, som ett tillfälle att få samlas, fokusera, reflektera och tänka efter var man befinner sig just nu.

(…)

– Hon gästade turnén även i fjol. Gunilla är en fin människa och det är kul att jobba med henne. Vi har inte hunnit sätta schemat helt ännu, men vi kommer sjunga en del duetter, för vi gillar bägge att sjunga med varandra, säger Anders Ekborg.

(Hela intervjun återges inte av upphovsrättsliga skäl)

Tillbaka