Ekborg skapar rum för eftertanke

Ystads Allehanda 171129

Av: ULF MÅRTENSSON

Anders Ekborg tröttnade på glittriga och spektakulära julshower. När han nu turnerar med sin julkonsert för 9:e gången vill han ge rum för eftertanke och vacker musik mitt i julstressen. Fredagen 1 december uppträder han på Ystads teater.

YSTAD. – Det är alltid en ny konsert. Men det blir också lite best of, sådant som jag vet att publiken älskar, säger Anders Ekborg. 
Han lovar att sjunga “O helga natt” och deklamera Viktor Rydbergs “Tomten”. 
På programmet står inte mindre än 27 nummer. 
Anders Ekborg berättar att han älskar traditioner, allt från de klassiska julsångerna till den på julbordet omistliga löksillen, gjord på mammans recept.

Efter genombrottet som Karl-Oskar i Kristina från Duvemåla är det många som känner Anders Ekborg först och främst som musikalartist och sångare. Men faktum är att han efter att ha gått ut Opera- och teaterhögskolan i Göteborg jobbade som både sångare och skådespelare. 
Bland annat uppträdde han på Backateatern i Göteborg som Puck i en rockversion av “En midsommarnattsdröm”.

I fem år var han sedan knuten till Dramaten innan han 1995 fick rollen som Karl-Oskar. De som kan sin Wallander placerar honom också i “Byfånen” där han spelade tvilling.

– I den ena tvillingrollen talade jag skånska, berättar han.

Det hade han inga problem med eftersom han som liten var i Skåne om somrarna. För två somrar sedan var den mångsidige artisten solist under tattoot i Ystad. 

– Helst gör jag musikteater. Då får man det bästa av alla världar. Musiken går ju rakt in i hjärtat och kan förstärka pjäsen.

Som artist och skådespelare har han inte kunnat låta bli att reflektera över #metoo-rörelsen. Sannolikt tar han också upp ämnet under sin konsert där mellansnacket är viktigt. 

Anders Ekborg säger att han själv har stött på sexism, översitteri och fascistoida regissörer. Han har själv reagerat och hoppat av produktioner. Men han inser att många är utsatta och rädda om sina jobb och karriärer. Han efterlyser mer solidaritet och civilkurage både av män och kvinnor i branschen. 
– Det är synd att det ska vara så, att solidaritet är en bristvara.
Men han tror att #metoo-rörelsen gör nytta.

(…)
På gång annars är en skiva med Jönköpings symfoniorkester, som väl speglar Anders Ekborgs stora bredd. Det är opera, rock, pop och flera andra genrer. Skivan med 22 låtar är inspelad och släpps till våren.


Fakta

Anders Ekborg

Aktuell: Uppträder på Ystads teater 1 december med sin julkonsert

Bakgrund: Uppvuxen i en teaterfamilj, pappa Lars Ekborg och äldre bror Dan Ekborg i branschen. Scenskola i Göteborg, jobbat på Dramaten, med film, musikal och teater.

Ålder: född 1960

Familj: Två döttrar, sambo och bonusbarn

På gång: Skiva till våren med Jönköpings symfoniorkester

(Hela recensionen återges inte av upphovsrättsliga skäl)

Tillbaka