”Det är en julkonsert, inte show”

Jnytt.se 190925

Av: ERIK BOSTRÖM

JÖNKÖPING I december kommer två folkkära sångare till Jönköpings konserthus. Det är Anders Ekborg som sätter ihop en föreställning och med sig i Jönköping har han Helen Sjöholm.
– Det ska bli underbart att dela scen igen, säger Ekborg till tidningen.

(…) Även om julen inte är här än står det redan nu klart att det kommer arrangeras en julkonsert med två stora profiler i Jönköping. Detta när Anders Ekborg kommer med sin föreställning ”En stilla jul”.

– Det är en julkonsert, inte show. Det finns så mycket shower nu, säger han till tidningen.

– Föreställningen följer samma koncept som jag kom på för tio år sedan. Jag kände att det fanns mycket julshower då, och de har ju sin plats, men jag kände efter att ha varit med på några att alla vill festa till det och att det var så hysteriskt runt jul. Jag tänkte att kan man inte bara ta det lite lugnt och sjunga julsånger, fortsätter Anders Ekborg och berättar att årets tema kommer vara återföreningar.

Med Helen Sjöholm

På spelningen som görs i Jönköping, den 19 december, kommer Ekborg få sällskap på scen av Helen Sjöholm. (…)

– Vi känner varandra utan och innan och har varit gifta på låtsas i så många år. Men vi gick väl in i väggen kan man säga, jag har räknat ut att jag sjöng Duvemåla över 2 000 timmar och var rätt slut efter det.

– Därav har vi inte gjort något tillsammans på så många år, men nu ska det bli underbart och det kommer säkert bli någon duett från Duvemåla. Det ska bli jättekul att jobba ihop igen och jag vill göra mycket jullåtar, det blir en ryggrad. Men sen är temat återförening och man kan få in många andra låtar på det temat också.

En spelning här

(…)

– Jag var ju här med Spelman på taket för några år sedan och tyckte det var underbart på Spira. Det var först tänkt att vi skulle vara på Spira igen, men det gick inte så det blir Konserthuset. Det kändes naturligt att vara på någon annan plats än Stockholm och Göteborg och det blev Jönköping eftersom jag trivdes så bra här, säger Ekborg.

– Från början var tanken att Helen Sjöholm bara skulle vara med i Stockholm, men hon kommer vara med även i Jönköping. Jag hoppas att folk ska komma och titta på oss, fortsätter han.

Hur mycket julmänniska är du?
– Det är mycket. Nu är mina barn 21 och 23 år, men när de var små ville jag och min ex-fru inte ha något pynt innan julafton. Utan allt gjordes på natten innan och det slutade med att man var uppe hela natten och förberedde. Jag är även mycket för matlagning och vill göra sill och annat själv.
– Så jag vill göra det så traditionsmässigt som möjligt.

Är det svårt att planera för julkonsert redan i september?
– Det som är svårt är att inte blomma ut i för mycket andra grejer. Speciellt nu när Helen är med. Men det är som jag sa, att det får inte bara bli en jullåt och resten annat. Det ska bli en snygg och homogen form. Det är det jag försöker få ihop nu. Men det är bara kul, detta är ett roligt jobb.

(Hela recensionen återges inte av upphovsrättsliga skäl)

Tillbaka