Chessveteraner tar över när musikalen får premiär

Gunilla Backman och Anders Ekborg. Halvfigur utomhus.

Pressfoto: Johanna Eriksson

Helsingborgs Dagblad 210826

Av: STEFAN LINDQVIST

Två verkliga musikalveteraner, Anders Ekborg och Gunilla Backman, är klara för Chess i Helsingborg nästa år. Båda två har dessutom gedigen erfarenhet av Chess sedan tidigare.

Uppsättningen av Chess på svenska i Helsingborg Arena har skjutits upp gång å gång på grund av pandemin. Men nu tycks det som att föreställningarna i Helsingborg Arena blir av i februari nästa år. Dessutom släpps nu nyheten att två av Sveriges mest kända musikalartister kommer att medverka. Både Gunilla Backman och Anders Ekborg är klara för Chess. De ersätter Shirley Clamp och Alexander Lycke.

– Det ska bli superkul, jag älskar Chess, säger Gunilla Backman när vi träffar henne och Anders Ekborg i Helsingborg.

– Jag får göra min roll igen efter 17 år, det är väldigt kul, säger Anders Ekborg.

Han var med i originaluppsättningen av Chess på svenska som sattes upp 2002 och sedan spelades i ett och ett halvt år. Han gjorde då båda rollerna som amerikanen Freddie Trumper och ryssen Anatolij Sergievskij.

– Rollen som ryssen gjorde jag när Tommy [Körberg] var borta. Jag gjorde 250 föreställningar som amerikanen och 100 som ryssen. Ibland var det så att jag under lördagens matinéföreställning först spelade ryssen och sen amerikanen på kvällsföreställningen. Det var skruvat. Men det var Per Myrberg som blev mest förvirrad, den stackarn, haha.

Hur mycket av föreställningen kommer du ihåg?

– Det sitter kvar nånstans i bakhuvudet. Dessutom finns den på Youtube. Jag får väl kolla på den för att fräscha upp minnet. 

Även Gunilla Backman har spelat två roller i tidigare produktioner av Chess

– Jag gjorde en uppsättning i Danmark, där var jag Svetlana. Sen gjorde jag Florence när Chess sattes upp i en konsertversion i Dalhalla. Men jag har bara gjort den på engelska, så jag får öva in de svenska texterna nu, säger Gunilla Backman.

Både hon och Anders Ekborg håller Chess väldigt högt.

– Musiken är oslagbar, den är episk. Men även storyn är bra, säger Anders Ekborg.

– Det är därför den sätts upp hela tiden runt om i världen. Det märkliga är att jag fortfarande tänker på att den känns som ny, fast den skrevs på 80-talet. Jag minns när skivan med Elaine Paige kom (…)
Det var så jäkla bra musik, säger Gunilla Backman.

Helsingborgspubliken kommer för övrigt att möta Anders Ekborg och Gunilla Backman redan i december när turnén En Stilla Jul kommer till stan.

Gunilla Backman kan också ses i Sound of Music som har premiär på Malmö Opera den 3 september (…)


Fakta

Chess på svenska

  • Spelas på Helsingborg Arena från 11 februari 2022 till 20 februari. Sammanlagt tio föreställningar.
  • Utöver Gunilla Backman och Anders Ekborg medverkar också solisterna Loa Falkman, Gert Fylking, Kalle Leander samt Caroline Dons.
  • Musikalen Chess skrevs ursprungligen av Benny Andersson och Björn Ulvaeus, med sångtexter av Tim Rice och manus av Richard Nelson
  • Chess på svenska sattes upp första gången 2002 i regi av Lars Rudolfsson, som också gjorde den svenska översättningen.

(Hela intervjun återges inte av upphovsrättsliga skäl)

Tillbaka