Anders Ekborg sjunger in julen i Trelleborg

Trelleborgs Allehanda 2022-11-17

Av: LARS THULIN

Konsertturnén En stilla jul vill få oss att samla tankarna innan julstressen börjar. På tionde året har Anders Ekborg tagit med sig musikalstjärnan Gunilla Backman för att sjunga duett när turnén anlöper Lilla Slågarps kyrka den 2 december.

Efter turnépremiären d-en 28 november framförs programmet En stilla jul 18 gånger fram till jul. Gunilla Backman gästar, och de två musikalstjärnorna har fått lägga till extraföreställningar för att tillfredsställa efterfrågan-

– Första gången jag hörde Gunilla sjunga var när hon kom till oss på Dramaten i början av 90-talet för att vara med i ett program som hette Dramaten sjunger, minns Anders Ekborg.

– Jag visste inte då att hon hade gjort så mycket, men hon var ju redan musikalstjärna. Och detta var innan jag själv så att säga blev sångare. Jag var ju skådespelare när Benny Andersson plötsligt ringde och frågade om jag ville göra rollen som Karl-Oskar i Kristina från Duvemåla. Och det visade sig väldigt omvälvande för mig.

– Men det sköna med Gunilla är att hon är en så härlig, äkta och underbar person, och så enkel att jobba med.

Minst en julig duett blir det med duon Ekborg-Backman, klassikern Baby it’s Cold Outside.

– En feelgodlåt som faktiskt jag skrev en ny svensk text till, berättar Anders Ekborg. Den är rätt rolig, lite omvänd ”me too”. Tjejen vill att killen ska stanna kvar hos henne, men han fattar inte riktigt det.

Hur gör ni för att variera receptet men behålla traditionen?

– Precis det är det svåraste, säger Anders Ekborg. Som artist vill man ju förnya sig. Men de gånger jag gjort det lite för mycket, då får jag skäll av publiken. ”Varför var inte det med när du tänder ljusen? Det är ju då julen börjar för oss!”

– Vissa sånger måste ju vara med, som O helga natt och Nu tändas tusen juleljus. Men minst 30-40 procent är nytt varje år. Det finns lite nyskrivna jullåtar, men också ett visst krav på att de ska vara bra. Alla tror att de ska skriva den där nya klassikern, men det är inte lätt, det. 

Har du några minnen från jularna hemma när din pappa Lars levde?

– O ja, sina barndomsjular kommer man ihåg. Jag trodde ju på tomten väldigt länge. När man kom tillbaks till skolan efter jullovet berättade de andra barnen att deras pappa gått ut på julafton och kommit tillbaka med tomtemask på sig. När vår pappa gick ut var han borta i nästan två timmar. Han blev riktigt teatersminkad och kom tillbaks med ett skägg som satt ordentligt fastklistrat. Så alla andra hade en falsk tomte – det var bara vi som hade den riktiga.

Vad är din egen jultradition som du aldrig missar?

– Hmm.. kanske att lägga in egen sill. Jag brukar göra vanlig löksill med kryddnejlika och kryddpeppar. Men morötterna hoppar jag över. Jag tycker det är fult.

Föredrar du julöl eller glögg?

– Glögg, det är bra för rösten. Som husmorstips kan jag berätta att om man är förkyld ska man suga på kryddnejlikor. Det är antiseptiskt och bra. Det finns faktiskt beskrivet att Nostradamus sög på nejlikor under pesten. Han var inte bara domedagsprofet, han var ju läkare också. 

Tillbaka