En Stilla Jul – Skellefteå, 161119

Av: Maria Nehro

Nordanåteratern Skellefteå 161119

Foto och © Maria Nehro

Jag anländer till ett snörikt men slaskigt Skellefteå vid middagstid på lördagen och tar in på ett litet hemtrevligt familjehotell. Framåt kvällen promenerar jag några kvarter bort till Nordanåteatern. Nordanå är ett centralt beläget område i stan där kultur och natur möts. Där finns, förutom en teater med 425 platser, värdshus, konsthallar, museum och lanthandel. Teatern är inrymd i den stora huvudbyggnaden, som påminner lite grand om en skola. 

Enligt biljetten ska jag sitta på rad 9, men vid dörren får jag veta att det är fri placering pga tekniska problem i bokningssystemet. Det passar mig utmärkt så jag tar plats lite avsides i en fönsternisch för att kunna fotografera ostört. Några damer i publiken är mindre nöjda och grymtar om att de vill ha “sina” stolar, trots att de har gott om andra utmärkta platser att välja bland! Frånsett detta lilla missöde är publiken glad och positiv under kvällen, och verkar uppskatta konserten. Vid sin sida har Anders, precis som förra året, de eminenta musikerna Bengt Magnusson, Stefan Nilsson och Kristin Malmborg.

Den höga ljuskandelabern är tillbaka på scenen i årets upplaga av En Stilla Jul, och då belysningen dras ned inleds programmet med att Anders tänder den och reciterar Julevangeliet. Därefter får vi lyssna till en blandning av gammalt och nytt! Den stjärnbeströdda fonden bidrar till att försätta oss i rätt stämning. Så här ser programmet ut:

Förunderligt och märkligt

Fragile

Awake

Steget (dikt av Kent Andersson)

Somliga går med trasiga skor

Tomten (dikt av Viktor Rydberg)

Irländsk ballad

Mitt i vintern var det

My Grown Up Christmas List

Ricordo Ancor

Getsemane

PAUS

Stilla natt

Nysnö
Musik: Stefan Nilsson
Text: Py Bäckman

Panis Angelicus

Someday At Christmas (potpurri)

Koppången

Little Drummer Boy

Come All Ye Faithful

Gabriellas sång 
Musik: Stefan Nilsson
Text: Py Bäckman

Kanske kärlek är allt

O helga natt (extranummer)

Jul, jul, strålande jul (extranummer)

Det gläder mig oerhört att få höra Stilla natt, som inleder andra akten! Just den ligger mitt hjärta nära och jag har tänkt på den i många år, och önskat att den skulle beredas plats i programmet. Det är också spännande att få höra Stefan Nilssons helt nyskrivna och stämningsfulla Nysnö live för första gången!

Men som vanligt är jag som allra svagast för operatoner. Ricordo Ancor och Panis Angelicus är båda så vackra att jag ryser! De ovan nämnda hör också till dem som publiken verkar uppskatta allra mest.

Publiken känns överlag entusiastisk och applåderar igenkännande vid upprepade tillfällen. Mellan låtarna berättar Anders en och annan historia för oss, och delger oss några av sina tankar kring världsproblemen och det amerikanska valet. Kvällen avslutas med dubbla och välförtjänta stående ovationer.

Efteråt blir det skivsignering och möjlighet att beställa den nya singeln, vilket jag självklart gör! Alla musiker finns med vid bordet för att signera En Stilla Jul Live. Även Anders tidigare CD-skivor finns att köpa.

Man kan också läsa om hans spännande planer för nästa år, och anmäla sig ifall man vill veta mer om dem. Gör det du också, du kommer inte att ångra dig!

Härnäst har jag siktet inställt på Norrköping, om precis en vecka!

Några bilder från konserten

Tillbaka