Sånger För Livet – Askersund, 151018

Av: Maria Nehro

Hammars kyrka 151018

Foto och © Maria Nehro

Sånger För Livet är en konsertserie som turnerar runt Sverige till förmån för Läkarmissionens viktiga arbete “Vill du bli min skyddsängel”, vars syfte är att ge föräldralösa barn en trygg uppväxt och och en ljusare framtid. Premiären för den 18:e säsongen hade ägt rum i Ärla, Eskilstuna, redan dagen före, dock utan min närvaro. Nu var det dags för årets andra konsert; i Hammars kyrka strax utanför Askersund!

Ifrån vandrarhemmet där jag tagit in kunde jag se kyrkan några hundra meter bort, vackert belägen på en hög grusås ut mot Stora Hammarsundet, och strax innan klockan 17 var jag på plats. En positiv och tillmötesgående representant för Läkarmissionen försåg mig med biljett och informationsmaterial, och visade mig till en stol på första raden. Förutom Anders och eminente gitarristen Bengt Magnusson medverkade en stor och entusiastisk kör! Energin formligen flödade då de tog ton, under ledning av den likaledes entusiastiske och energiske Mats Backlund. Det var en fröjd både att se och höra dem, liksom duktiga husbandet Clazz med trumpet, kontrabas och piano.

Informationsmaterialet innehöll tyvärr inget program för kvällen, och jag måste erkänna att jag inte kände igen alla stycken som kören framförde, men enligt säker källa var det bl.a. “Ljuset skimrar” av Händel, “Bjuder ett människoöga” av L-E Larsson och “Utan dina andetag”.  Utöver det lyckades jag urskilja välkända sommarsången “Nu grönskar det i dalens famn”.

Anders och Bengt medverkade i två sektioner av programmet, och bjöd inledningsvis på en helt ny låt som jag inte hört dem framföra tidigare; “Strövtåg i hembygden”. Därefter följde den underbara “Fields of Gold” och mäktiga “Stad i ljus”.

Efter att kören framfört ett par egna låtar var så Anders & Bengt tillbaka på scenen, och Anders delgav publiken några väl valda ord om situationen i världen, och en förhoppning om att alla krig en dag skulle vara förbjudna och att människor av olika raser skulle kunna förstå och prata med varandra! Det var starkt och lite oväntat, och förde mina tankar till Martin Luther Kings bevingade ord en gång i tiden. Och tårarna flödade! Att “I Believe”, som sedan framfördes, aldrig har tillhört mina favoriter, spelade mindre roll…

Därefter sjöng Anders “Ut mot ett hav” ifrån Kristina från Duvemåla, och “Anthem” ifrån Chess; den sistnämnda till publikens jubel.

Som avslutning fick vi lyssna till ett par utdrag ur “Förklädd Gud” med en lite äldre solist, och som slutnummer “Gabriellas sång”.

Anders och Bengt var klädda i mörka kostymer. Mellan deras framträdanden fick vi lyssna till församlingens präst och Henrik Östman; projektledare för Läkarmissionen, som berättade om verksamheten och gav exempel på hur det praktiska arbetet kunde se ut. Att de gärna ville att vi skulle anmäla oss som skyddsänglar rådde det inga tvivel om, hela syftet med konsertturnén är ju just detta. Det skedde dock inte på något påträngande eller olustigt sätt; den som ville anmäla sig kunde helt enkelt fylla i den lilla talongen i informationsbladet, eller prata med en representant för stiftelsen efter konsertens slut.

Min enda invändning är att presentationen av stiftelsens arbete kunde ha skett på ett bättre och utförligare sätt! Jag fick inte riktigt grepp om vilka olika projekt man egentligen driver, eller i vilka länder man är verksam. Den som berättade borde ha fått längre tid till sitt förfogande och uppvisat samma entusiasm som körsångarna! Kanske visat några bilder eller en kort filmsekvens, vilket skulle ha gjort presentationen mer levande för åhörarna, och troligen också lockat fler att bli skyddsänglar.

Ett par timmar senare lämnade jag Hammars kyrka och återvände till mitt enkla krypin, varm i hjärtat efter ett i övrigt mycket känslosamt och entusiasmerande evenemang. I mitten av november kommer Sånger För Livet till Stockholm och Kungsbacka, missa inte det!

Se några bilder från konserten

Läs mer om att bli Skyddsängel här

Tillbaka