Konsert i Sommarkväll – Skärva Herrgård, 150730

Av: Maria Nehro

Skärva Herrgård 2015-07-30

Foto och © Maria Nehro

Resan hade varit planerad länge; en överraskningsresa för en god vän som fyller år. Men när vi på onsdagsmorgonen sitter på tåget söderut förstår nog Anna ganska väl var resan ska sluta någonstans, och vad som väntar oss när vi kommer fram! Åtminstone delvis. Att vi ska övernatta på lilla mysiga Boråkra B&B har hon knappast kunnat gissa sig till.

Vi blir upphämtade med bil, och 8 km utanför Karlskrona ligger så Boråkra B&B, i en gammal nedlagd skola. Värdfamiljen bor i byggnaden precis intill, och på gården finns hund, katt och höns. Rummen är personligt inredda i gammaldags stil, och här och var finns inredningsdetaljer bevarade från den tidigare skolverksamheten.

Frukosten morgonen därpå förtjänar ett särskilt omnämnande; nybakat bröd, nyvärpta ägg, som bärs in i en liten korg, och hallon, plockade utanför knuten! Utöver det bedriver vi självhushåll med ett välutrustat kök till vårt förfogande.

Torsdagen går i lugnets tecken och vid femtiden får vi skjuts till Skärva gård, där vi passar på att ta en titt i Ekobutiken och på utställningen “Livskonst” på Kulturloftet en trappa upp, där konstnärinnan själv; Annemarie Gunnarsdotter, guidar intresserade besökare, och berättar om sina verk. Vilket kan behövas, eftersom de väcker en hel del frågor…

Därefter promenerar vi vidare till herrgården strax intill, där konserten ska äga rum. Innan vi slår oss ned på plaststolarna framför innergårdens scen hinner vi med en promenad i den något vildvuxna parken, vackert belägen precis vid stranden. Skärva herrgård, som byggdes 1785 – 1786 av varvsamiralen Fredrik Henrik af Chapman i samarbete med Carl August Ehrensvärd, fick ny ägare här om året, som har påbörjat en omfattande renovering av både byggnader, park och hamn! Och det behövs, för gården ger ett ganska nedgånget och slitet intryck, dock med stor potential att bli någonting alldeles, alldeles extra den dag allting står klart! Förutom de återkommande musikevenemangen planeras för seminarier, konstutställningar, bröllop och möjlighet till övernattning.

Skärva Herrgård 2015-07-30

Foto och © Maria Nehro

Klockan 19.00 är det dags!
In på scenen kommer Anders, snyggt klädd i vit skjorta, grå byxor och en lite tjockare spräcklig kavaj, lämplig för sommarens osäkra väderlek. Bengt Magnusson bär mönstrad skjorta och mörk kavaj. Denna kväll är turen på vår sida, och den kyla vi väntat oss lyser med sin frånvaro. Istället är det vindstilla och riktigt skönt i solen, som lägligt tittar fram!

Programmet är till stor del sig likt ifrån Konsert i Sommarkväll på Nösunds Värdshus tidigare i sommar, men låter om möjligt ännu tryggare och säkrare nu:

Sakta vi gå genom stan

Kristallen den fina

Så skimrande var aldrig havet

När du är gammal och grå

Glimmande nymf

Gräsänkling Blues

Vingen (dikt av Kent Andersson)

Nocturne (gitarrsolo av Bengt Magnusson)

Cecilia Lind

Moon Over Bourbon Street

PAUS

Fields of Gold

Intill

Steget (dikt av Kent Andersson)

Somliga går med trasiga skor

Ut mot ett hav

Min hand i din

Bring Him Home

En borde inte sova

Extranummer:

Anthem

Någonting som däremot ständigt förändras är mellansnacket, där Anders berättar om sin barndom och tidiga karriär. Nya anekdoter tillkommer, medan andra försvinner eller byggs ut. Man vet aldrig riktigt vad som komma skall, vilket är spännande!

Publiken är i blandade åldrar och mycket positiv. På raden framför oss sitter ett par unga killar. En av dem skrattar så att kepsen hoppar åt Tom Lehrers dråpliga visor. I pausen bjuds vi in till herrgården, där vi serveras cider med goda tilltugg helt utan kostnad, mycket trevligt!

Efter paus känns luften aningen svalare, men den värme och spelglädje som strömmar emot oss ifrån scenen är så mycket större, att fryser gör vi definitivt inte! Efter att de pampiga tonerna av extranumret Anthem klingat ut skyndar vi bort till parkeringen vid Skärva gård, och vår väntande skjuts, och tror och hoppas att Anna fick precis den fina födelsedag som vi så gärna ville ge henne!

 

Skärva Herrgård 2015-07-30

Foto och © Maria Nehro

Läs den fina recensionen i BLT

Se några bilder från konserten

Tillbaka