Hanssons Krog – Kalmar, 141110

Av: Maria Nehro

Anders Ekborg & Stefan Brunzell, Kalmar, 10 november 2014

Foto och © Maria Nehro

Efter en stunds irrande hittar jag fram till pittoreska Kattrumpans Bed & Breakfast i Kalmar vid middagstid i måndags. Vädret är mulet och grått, och när det några timmar senare är dags att uppsöka den nyrenoverade kvarterskrogen Hanssons Krog faller ett lätt regn.

Restaurangen ligger centralt belägen, ett stenkast från Kalmar Teater. Redan då jag kliver in genom entrédörren kan jag känna den varma och gemytliga atmosfären, och tas emot av ägaren själv. Då jag blivit visad till mitt bord och lite försynt frågar ifall jag får ta några bilder under kvällen får jag till svar att Anders är på ett strålande humör, och att jag kan fotografera så mycket jag vill!

Innan konserten avnjuts en utsökt 3-rättersmeny bestående av confiterad laxrygg, citron & timjanmarinerad Mörbylångakyckling, som serveras med kantarelltimbal, ugnsbakad fänkål och andra goda tillbehör. Den läckra desserten består av vaniljbavaroise med kanel och calvadoskokta äpplen med honung och kardemummacrunch. Till detta ett välsmakande och lättdrucket vinpaket.

Runt halv nio uppmanas gästerna att förflytta sig till rummet intill, där kvällens konsert äger rum. Stolar är utställda framför den lilla scenen, och namnlappar utplacerade, så ingen behöver inte stressa för att lägga beslag på de bästa platserna. Själv hamnar jag i den bakre delen av lokalen, precis invid en vägg, så fotoläget är bästa tänkbara; jag kan ställa mig upp, platt mot väggen, när jag fotograferar, utan att skymma någon!

Sorlet tystnar och Anders kliver upp på scenen – i sällskap med Stefan Brunzell! Stefan har jag lyssnat till en gång tidigare, då han ackompanjerade Anders vid en konsert på Nösunds värdshus i somras, då gitarristen Bengt Magnusson blivit sjuk. Det visar sig att anledningen till Stefans medverkan är densamma denna kväll; Bengt är förhindrad att medverka på grund av sjukdom.

Programmet vi får lyssna till ser ut så som följer:

Vilken underbar värld

Sakta vi gå genom stan

Gräsänkling Blues

Så skimrande var aldrig havet

Somliga går i trasiga skor

Allting som hon gör

Där jag ville vara

Fields of Gold

Turning Tables

En borde inte sova

Bring Him Home

Anthem

Anders är klädd i vit skjorta, mörk kavaj och svart-röd väst. Det är en relativt kort konsert utan paus, och under den senare delen av kvällen åker kavajen av. Även Stefan är klädd i vit skjorta, men med helsvart väst.

Publiken är entusiastisk och “med på noterna”. På raden framför mig sitter en grupp damer i åldern 55+ som diggar friskt, och glatt ropar “Jaaa!!” när Anders frågar publiken ifall de har det bra. Jag lämnar Hanssons Krog mätt och belåten, och mycket nöjd med kvällen. Redan på söndag står en jubileumskonsert med Anders och Arboga Blåsorkester för dörren, och veckan därefter är det julturnépremiär!

Tillbaka